ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ.
Τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν: το 82% με λιγότερο από 60 km/h δηλαδή στις πόλεις μας. Το 8% στην Εθνική Οδό με μεγάλη ταχύτητα (πόρισμα Παν/μίου Αθηνών και παγκόσμια στατιστική).
ΚΑΜΙΑ βιασύνη λοιπόν, επαγγελματική ή κοινωνική υποχρέωση δεν είναι σημαντικότερη από την ακαραιότητα και τη ζωή των παιδιών μας, τη δική μας και των συνανθρώπων μας.
ΔΕΝ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΞΑΠΛΑ.
Πρέπει η πλάτη να είναι σχεδόν όρθια. Τα χέρια, όταν βαστάνε το τιμόνι θα πρέπει να έχουν γωνία 90° στους αγκώνες. Επίσης το πόδι, όταν ακουμπάει στο πεντάλ του αμπραγιάζ, να είναι στην άρθρωση του γονάτου 90° περίπου. Αυτή είναι η «απόλυτη» θέση οδήγησης που έχουν οι κορυφαίοι οδηγοί αγώνων. Με άλλα λόγια, ΔΕΝ καθόμαστε χαλαρά, ξάπλα και με τεντωμένα χέρια.
ΚΑΙ ΟΙ «ΠΙΣΩ» ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ.
Θυμίζω ΠΑΝΤΑ. ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ζώνη ασφαλείας και τα μικρά παιδιά στα ειδικά καθίσματα. Δυστυχώς στις πόλεις μόνοτο 15% των οδηγών φοράει Ζώνη και το 0% των «πίσω» επιβατών. Στην Εθνική Οδό το ποσοστό των οδηγών και «εμπρός» επιβατών που φοράνε ζώνη ανεβαίνει στο 50% ενω στις πίσω θέσεις παραμένει στο 0%. ΠΟΤΕ στη μητρική αγκαλιά το μικρό παιδί, κινδυνεύει να παίξει το ρόλο του αερόσακου για τη μαμά, γλιτώνοντας την από θάνατο ή τραυματισμό (πεθαίνοντας βέβαια αυτό) τι πιο τραγικό!
ΟΔΗΓΗΣΗ «ΚΟΤΑΣ»
Η βροχή σε κατοικημένες περιοχές επιβάλλει οδήγηση «ΚΟΤΑΣ». ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μειώνουμε ταχύτητα όταν βρέχει κατά 50%, γιατί οι δρόμοι στην πατρίδα μας γίνονται «γυαλί» (!) μετά τις πρώτες σταγόνες νερού. Μειώνουμε ταχυητητα ακόμη πιο πολύ όταν έχει χιόνι, παγωμένο.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ...ΑΝ ΕΧΕΤΕ.
ΠΟΤΕ χωρίς κράνος σε μοτοσυκλέτα, παπί και γενικότερα δίκυκλα, ακόμη και στο ποδήλατο. Φοριέται πάνω από το μυαλό. Αν δεν έχεις «μυαλό», σημαίνει οτι δεν έχεις δα και τίποτε να προστατέψεις! Και ο νοών νοείτω. Όταν κάποιος οδηγεί μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος, αν του την πέσει ακόμη και ένα μικρό ζουζούνι στο μάτι ή στο στόμα τότε αυτός χάνει τον έλεγχο της «μηχανής» του και πέφτοντας τραυματίζει και ανύποτους, άτυχους - πεζούς και που βέβαια δεν του φταίνε σε τίποτα.
ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΣ ΠΟΤΗΡΙ.
ΜΗΝ ακουμπάς ποτήρι αφού ξέρεις οτι ΔΕΝ πρέπει και ΔΕΝ μπορείς να οδηγήσεις με ασφάλεια. Μετά από κάθε ποτό υπάρχει μειωμένη αντίληψη χώρου, ο οδηγός έχει πολύ αργούς χρόνους αντίδρασης και αυξάνει τις πιθανότητες να εμπλακούμε σε δυστύχημα. Επίσης ΔΕΝ πρέπει να οδηγούμε όταν είμαστε άρρωστοι και σε κακή φυσική κατάσταση (μετά από ξενύχτι, έντονη κούραση, υπνηλία, εκνευρισμό κλπ).
ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΣΑΣ ΓΕΡΝΟΥΝ.
Η ζέστη και η ξερή «ατμόσφαιρα» στην Ελλάδα καταστρέφουν και ξερένουν τα λάστιχα πολύ γρήγορα. Γι αυτό πρέπει να αντικαθίσταται περίπου κάθε 30.000 km. Τα λάστιχα και το ABS παίζουν κορυφαίο ρόλο για την ασφάλεια μας. Ελέγχετε τα αμορτισέρ. Τα αυτοκίνητα πρέπει να κυλάνε και όχι να μπιστάνε σαν τόπια. Ρυθμίστε τα φώτα σας, να έχετε καθαρά τζάμια, καλή όραση και «έξυπνο» κοίταγμα του δρόμου. Να κάθεστε σωστά και ψηλά. Μη «λαδώνετε» για την απόκτηση ή την ανανέωση τουδιπλώματος σας. Πρόκειται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωή σας.
ΕΥΓΕΝΕΙΑ.
Έλλειψη κατανόησης και σεβασμού καθιστά αδύνατη τη συνεργασία και συνύπαρξη σ' αυτό που είναι «ομαδικό» και ονομάζουμε «αυτοκινούμενη» ζωή.
(Πολύ περισσότερα, στα δωρεάν βιβλία: «ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ» του κου «ΙΑΒΕΡΗ»)